Batterij

Opslag van energie

Aan je zonnepanelen kun je een thuisbatterij (thuisaccu) koppelen. Dat is een grote batterij die opgewekte stroom, die je op dat moment niet nodig hebt, opslaat.

Zonnepanelen huis thuis batterij accu

1. Energie opwekken

2. Energie opslaan

4. Energie gebruiken

SolarEdge thuisbatterij

Soorten accu’s

Er zijn verschillende mogelijkheden om accu’s aan te sluiten. Belangrijk is dat de accu op een toegankelijke, veilige plek staat. Dus niet weggewerkt op zolder, maar wel bijvoorbeeld in de bijkeuken of garage.

Accu’s kunnen direct op het 230V netwerk worden aangesloten (Enphase, APs, Sessy), wat veel flexibiliteit geeft in de plaatsing van de accu’s.

Als er een zonnepaneel omvormer op een geschikte locatie hangt, dan kunnen de accu’s ook direct op de omvormer worden aangesloten. Het voordeel hiervan is een hoger rendement.

Een kleine 5kWh accu kan de zelfconsumptie van een gemiddeld woonhuis doen stijgen van 25% tot zo’n 50%. 

 

FAQ

Welke merken omvormers ondersteunen accu's?

Als je een accu direct op een zonnepaneel omvormer wilt aansluiten, dan heb je hier een accu-voorbereide omvormer voor nodig.

Een alternatief is om de accu aan het 230V netwerk te koppelen. 

Zijn accu's veilig?

We werken met moderne LFP accu’s (Lithium-ijzerfosfaat accu’s of LiFePO4). Deze bieden veel voordelen in vergelijking met lithium accu’s. Enkele voordelen zijn: een langere levensduur, extreem veilig, verbeterde ontlading en laadefficiëntie. LiFePO4 accu’s zijn niet de goedkoopste op de markt, maar vanwege hun lange levensduur en het minimale onderhoud is het de beste investering die u in de loop van de tijd kunt doen.