Zonnepanelen plat dak

Zonnepanelen kunnen heel goed op een plat dak worden geplaatst. Met slim plaatsen ben je op de toekomst voorbereid. Lees hier alles wat je moet weten over het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak.

Oriëntatie van de zonnepanelen

Er zijn drie manieren waarop wij zonnepanelen op een plat dak plaatsen, elk met hun voordelen & nadelen:

 Een rij panelen in portrait

Soms is het platte dak van een schuur of een oversteek te small voor meerdere rijen zonnepanelen. Dan is een portrait oplossing vaak heel praktisch. Ga uit van +- 105cm breedte per paneel. Als je een oversteek hebt van 8m lang, dan passen hier dus maximaal 7 zonnepanelen in portrait ligging op. In de lengte van het zonnepaneel is minimaal 175cm nodig. Meer ruimte is handig, want dan kunnen we grotere panelen plaatsen met veel meer vermogen. Dit kan oplopen tot 450Wp per paneel!

Zonnepanelen plat dak portrait

In meerdere rijen op het zuiden

Dit is de klassieke manier van leggen. Het voordeel is dat je per zonnepaneel een hoge opbrengst hebt, net als bij de portrait ligging. Het voordeel ten opzichte van portrait is dat de onderstellen iets voordeliger zijn. Het nadeel van zuid oriëntatie is dat je tussen de rijen +- 75cm lege ruimte moet houden om schaduw op de volgende rij zonnepanelen te voorkomen.

Zonnepanelen plat dak zuid

In oost/west oriëntatie

  Je hebt een prachtig groot plat dak, waarom zou je de panelen dan op het oosten en westen oriënteren? Er zijn veel voordelen aan de oost/west manier van leggen:

  1. Je hebt nauwelijks tussenruimte nodig tussen de panelen, waardoor er veel meer panelen op je dak passen
  2. De panelen sluiten mooi op elkaar aan, waardoor de wind weinig vat heeft op de constructie. Hierdoor kunnen we het gewicht (de ballast) per paneel laag houden, waardoor je dak minder wordt belast
  3. Je wekt stroom gelijkmatiger gedurende de dag op, waardoor je eigen verbruik kan stijgen van 35% (zuid ligging) naar 60% (oost/west ligging). Dit is financieel gunstig in verband met de afbouw van de salderingsregeling.
  4. Vanwege de lagere piekstroom kun je een kleinere omvormer gebruiken. Ook dit scheelt kosten.

  De oost/west ligging heeft een nadeel: de opbrengst per zonnepaneel is ongeveer 10% lager dan bij de zuid oriëntatie. Doordat de zonnepanelen dichter op elkaar gelegd worden is de dakopbrengst vaak zo’n 35% hoger dan bij zuid oriëntatie.

  Zonnepanelen oost west

   

  Prijzen zonnepanelen plat dak

  Elk dak is anders, maar uit onze ervaring kunnen we wel een indicatie geven van de kosten van plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Dit is inclusief aansluiting op een geschikte meterkast.

  Acht zonnepanelen Type zonnepaneel Kosten incl BTW Opbrengst per jaar
  1 rij van 8 panelen, portrait op het zuiden 340Wp € 3.550 2450 kWh
  450Wp (extra groot) € 4.100 3240 kWh
  2 rijen van 4 panelen, landscape op het zuiden 340Wp € 3.500 2450 kWh
  450Wp (extra groot) € 4.000 3240 kWh
  oost/west 340Wp € 3.400 2175 kWh
  450Wp (extra groot) € 3.900 2880 kWh

  We werken altijd met Tier 1 zonnepanelen. Dit zijn zonnepanelen van leveranciers die al vele jaren grote hoeveelheden betrouwbare zonnepanelen leveren. In bovenstaande kostenindicatie gaan we uit van micro omvormers van APsystems. Er hoeft dus geen omvormer meer in huis worden geplaatst. Bovendien kun je met een app de zonnestroom productie inzien, zelfs per individueel zonnepaneel.

  Advies

  Heeft u vragen over verduurzaming? Onze focus ligt op het leggen van zonnepanelen, maar onze ervaring is breder. Wij kunnen u ook helpen met advies voor isolatie en ventilatie.

  Installatie

  We leveren en installeren zonnepanelen en thuis accu’s. Waar nodig passen we je meterkast aan. Alles wordt gecertificeerd geïnstalleerd.

  Onderhoud en vervanging

  Zijn uw zonnepanelen of delen van uw installatie aan vervanging toe? Onderhoud hoort bij onze dienstverlening.